Alkohol - en risikofaktor for at udvikle brystkræft igen

Undersøgelsen viser at alkohol giver kvinder en forhøjet risiko for at få brystkræft igen, des større alkoholforbrug des større risiko. Der er også i sig selv en øget risiko, hvis kvinden tidligere har haft et regelmæssigt forbrug af alkohol.Publiceret

11.02.09


Udgiver

Amarican Journal of Epidemiology


Kategori

Videnskablig artikel


Kvinder, der har haft brystkæft, har en større risiko for at udvikle brystkræft end kvinder, der ikke har haft brystkræft. Få studier har evalueret de risikofaktorer der er for at udvikle en ikke samtidig kontralateral brystkræft hos kvinder med brystkræft.

I studiet Women's Environmental Cancer and Radiation Epidemiology Study (1985-2001) så man nærmere på, hvilken rolle alkohol og rygning har i udviklingen af ikke samtidig kontralateral brystkræft(Casegruppe) sammenlignet med kvinder, der lider af unilateral brystkræft(Kontrolgruppe).

Undersøgelsesgruppen for studiet har været kvinder, som var under 55 år første gang de fik konstateret brystkræft og er fundet gennem 5 kræftregistrere i USA og Danmark. Casegruppen og kontrolgruppen blev matchet på fødselsår, diagnose år, hvilken region de kom fra og etnicitet. Der ud over blev der fortaget et yderligere match i forhold til om de har været igennem strålebehandling.

Ved et regelmæssigt forbrug af alkohol, nuværende såvel som tidligere, øges risikoen for at udvikle ikke samtidig kontralateral brystkræft. Risikoen stiger, jo højere forbrug der er tale om. Undersøgelsen viste ingen sammenhæng mellem rygning og ikke samtidig kontralateral brystkræft. I denne, den største undersøgelse af ikke samtidig kontralateral brystcancer til dato, påvises det at alkohol er en risikofaktor for sygdommen, ligesom det er tilfældet for generelt at udvikle brystkræft.   Fandt du denne artikel relevant?

Tak for din tilbagemelding!