Amning og alkohol

Brystmælken hos en ammende kvinde har samme promille som kvindens blod. Derfor har et australsk studie undersøgt, hvad kvinders alkoholforbrug under amning har af betydning for barnets udvikling.Publiceret

02.08.18


Udgiver

Pediatrics Volume 142


Forfattere

  • Melanie Porter
  • Louisa Gibson

Kategori

Videnskabelig artikel


Effekt af alkohol i modermælk
Studiets resultater tyder på, at det kan nedsætte barnets kognitive udvikling, hvis barnet har fået alkohol gennem modermælk. Hos børn i 6-7 års alderen blev der observeret nedsatte mentale evner, i form af begrænsninger i de abstrakte evner (Matrix Reasoning Score). Omkring 10-års alderen så børnenes kognitive udvikling faktisk ud til at være normal igen, hvilket, ifølge forskerene, kan skyldes faktorer som uddannelse og socialt miljø. Selvom reduktionen i den kognitive udvikling er begrænset, kan forholdet være klinisk signifikant for ammende mødre, der jævnligt drikker alkohol eller rusdrikker. Undersøgelsen så også på ammende kvinder der røg, men rygning var ikke forbundet med en reduktion af de kognitive evner hos børnene. Det frarådes alligevel at ryge under både graviditet og amning, da det kan tænkes at have indflydelse på andet end lige barnets kognitive udvikling.

Ikke tidligere undersøgt
Det er veldokumenteret, at der er en sammenhæng mellem kvinder, der drikker alkohol under graviditeten og børns kognitive udvikling. Men det er ikke tidligere undersøgt, om eller hvordan alkoholindtag blandt ammende kvinder kan skade barnet. Da undersøgelsen således er den første af sin art, skal resultaterne fortolkes med ekstra forsigtighed. 

Undersøgelsen bygger på data fra 5000 børn og deres mødre, som er blevet fulgt i 11 år i et australsk longitudinelt studiefor at undersøge indflydelsen af alkohol og cigaretter under amning på barnets kognitive udvikling.


amning og alkoholbillede.JPG

Drinking or Smoking While Breastfeeding and Later Cognition in Children

  • Publiceret

    02.08.18

  • Side

    13

Forfattere

Melanie Porter Louisa Gibson

Download
724,3 Kb

Fandt du denne artikel relevant?

Tak for din tilbagemelding!