Alkoholforbruget falder blandt engelske unge

En ny rapport fra England viser, at der I løbet af de sidste 15 år, er sket et stort fald i de unges alkoholforbrug. Lignende tendenser ses i Danmark og andre europæiske lande. Forfatterne kommer med deres bud på, hvorfor unge drikker mindre og hvilke implikationer det kan få forebyggelse af alkoholrelaterede skader.Publiceret

01.09.18


Udgiver

ScHARR, University of Sheffield


Forfattere

 • Melissa Oldham,
 • John Holmes
 • Victoria Whitaker
 • Hannah Fairbrother
 • Penny Curtis

Kategori

Rapport


Rapporten, udgivet af University of Sheffield's Alcohol Research Group, er baseret på data fra 1988 til 2016 omkring alkohol og andre rusmidler blandt unge i alderen otte til 24 år i England. Resultaterne viser, at unge generelt er: Mindre tilbøjelige til at drikke, deres alkoholdebut starter senere, de drikker mere sjældent og mindre ad gangen.

Rapporten fokuserer på tal fra England, men afspejler, ifølge the European School Survey Project on Alkohol and Other Drugs (ESPAD), samme tendens, som man ser hos 25 andre europæiske lande.

Alkoholdebuten starter et år senere
Unge i alderen 16 til 17 år blev bedt om at fortælle, hvor gamle de var, da de drak alkohol første gang. Tallene viser, at mellem 2002 og 2016 steg den gennemsnitlige alder for alkoholdebut fra 13,7 år til 14,8 år.

Unge drikker mere sjældent og mindre mængder
Procentdelen af unge i alderen 16 til 24 år, som har drukket inden for den sidste uge er faldet fra 76% til 60% mellem 2002 og 2016 og mellem 11 til 15-årige er tallet faldet fra 35% til 19%.  

Samtidig er andelen af de 16-17-årige som rusdrikkede inden for den sidste uge faldet fra 30% i 2002 til 6% i 2016.

Derfor falder de unges alkoholforbrug
Dr. Melissa Oldham, hovedforfatter af rapporten, udtaler i en artikel i Medical Xpress, hvad hun mener, kan forklare faldet i alkoholforbruget:
- En forklaring kan være den øget brug af internettet og onlinespil, ændrer den måde, unge mennesker bruger deres fritid.

En anden forklaring hun peger på, er økonomiske faktorer. Eksempelvis kan bekymringer om stigende gebyrer til universitetet og boligomkostninger betyde, at unge føler, at de har mindre disponibel indkomst til at bruge på alkohol.

I rapporten fremgår der flere teorier omkring, hvorfor unge drikker mindre: Ændringer i opdragelse, nye sociale normer og bedre håndhævelse af regler for salg af alkohol. Men den nuværende research på området er ikke omfattende nok til, at man kan pege på, hvilke af disse forklaringer, der er den rigtige. 

Hvilken effekt har det, at unge drikker mindre?
Ser man på sundhedsdata fra England, kan man allerede se resultaterne af, at unge drikker mindre. På hospitalerne oplever man langt færre alkoholrelaterede skader blandt unge.

Dr. John Holmes, som har ledet undersøgelsen, udtaler til artiklen Medical Xpress:
- Disse ændringer er vigtige for folkesundheden, da unge mennesker kommer til skade og trafikulykker, når de er berusede. Hvis denne generation også drikker mindre i senere voksenalder, kan vi se store reduktioner på 20 eller 30 år i sygdommene forårsaget af alkohol.


youth drinking decline billede.JPG

Youth Drinking in Decline

 • Publiceret

  01.09.18

 • Side

  33

Forfattere

Melissa Oldham, John Holmes Victoria Whitaker Hannah Fairbrother Penny Curtis

Download
525,8 Kb

Fandt du denne artikel relevant?

Tak for din tilbagemelding!