Emner
Et studie fra KU og VIVE går tæt på de 15 til 25-åriges alkoholforbrug, normer for at drikke, risikofaktorer, og opstiller en række forskellige alkoholbrugsprofiler. Undersøgelsen finder blandt andet, at hver 20. allerede som 15-årig har et alvorligt alkoholforbrug, og at der er en stærk sammenhæng mellem tidlig alkoholdebut og manglende uddannelse, arbejdsløshed og kriminalitet.
I 2016 købte hver indbygger på 18 år og derover i gennemsnit 9,97 liter ren alkohol . Selv om salget har været stagnerende de sidste 5 år er der siden årtusindeskiftet sket et fald på godt 15%. En nedgang i det totale forbrug er vigtig, fordi der på mange områder er en nøje sammenhæng mellem det gennemsnitlige forbrug og omfanget af alkoholrelaterede problemer og skader.
Nordisk Ministerråd har udgivet en statusrapport med data for fysiskaktivitet, overvægt, kostvaner, tobaksforbrug og alkoholvaner i de nordiske lande. Undersøgelsen NORMO 2014 finder, at de danske 18-65åriges drikker alkohol langt oftere end befolkningen i det øvrige Norden. 46,3% af danskerne har tillige rusdrukket inden for den sidste måned, det overgås kun i Norge, hvor 51,5% har rusdrukket.
Misbrug af alkohol og hash er det enkeltstående største folkesundhedsproblem i Grønland. Konsekvenserne er vidtrækkende for den enkelte, for samfundet og for børnene. 60% af pigerne og 40% af drengene i alderen 15-17 år har oplevet former for misbrug i hjemmet. Og kun få procent af de, der kommer i alkoholbehandling, er ikke selv opvokset i et hjem med misbrug.
Nye tal fra ESPAD viser at danske unge fortsat drikker fuldskabsorienteret og på et niveau over alle andre i Europa. Hver tredje 15-16 årige (32%) har været beruset inden for de sidste 30 dage mod i gennemsnit 13% for Europa. De danske unge beholder samtidig rekorden for størst mængde alkohol (6,2 genstande) ved sidste drikkeepisode – langt mere end Sundhedsstyrelsens anbefaling til voksne om at stoppe før 5 genstande ved samme drikkeepisode.
I denne rapport kortlægges 12-14 årige børns erfaringer med alkohol i Danmark 2014. De fleste 12-14 årige har ikke nogen erfaringer med alkohol, men i denne rapport belyses blandt andet, hvor mange, der har prøvet at drikke alkohol og hvilke motiver, de 12-14 årige har for at drikke/ikke drikke alkohol.
Skolebørnsundersøgelsen 2014 viser, at de unge fortsætter den positiv udvikling med en stigende debutalder og fald i alkoholforbruget. De unge drikker dog fortsat alt for meget - og skiller sig også ud i europæisk sammenhæng.
Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut har lavet en statistiksamling omkring danskernes alkoholforbrug.
Generelt har alkoholforbruget i Danmark været stagnerende til vigende i perioden fra omkring årtusindeskiftet, men med en usikker tendens de seneste år. I Norden er vores forbrug fortsat størst. Oplysningerne om alkoholforbruget fremgår af Sundhedsstyrelsens Alkoholstatistik 2015.
Gymnasieelever drikker mere end erhvervsskoleelever på en gennemsnitlig uge. Forskellen er størst blandt pigerne. Andelen af elever der ikke drikker er markant højere for erhvervsskoleelever end for gymnasieelever. Andelen der drikker (næsten) hver weekend er ca. lige stor for begge grupperinger .
Danske unge er klart dem med de dårligste alkoholvanber i Europa. Der er lang vej før de unge ligger på niveau med resten af Europas unge, selv om de unges forbrug har været vigende og debutalderen for fuldskab er stigende.
Alkoholforbruget er faldende, generelt også blandt ældre. Den eneste gruppe hvor forbruget ikke er faldende er hos kvinder over 74 år. Des længere uddannelse des større et alkoholforbrug. Fx har 8,7% mænd med grundskolen som højeste uddannelse et højrisikoforbrug, blandt mænd med en længere videregående uddannelse er andelen på 17,6%. Tendensen er den samme for kvinder.
Den nyeste status rapport fra WHO om europæernes alkoholforbrug og den sundhedsrisiko der er forbundet med alkohol. Rapporten ser desuden nærmere på de enkelte landes indførsel af tiltag, der kan formindske alkoholforbruget blandt borgerne på nationalt plan.
ESPAD undersøgte senest de unges brug af alkohol og stoffer i 2011. I sammenligningen mellem 36 europæiske lande skiller Danmark sig ud på alkoholområdet. De danske unge, som drikker alkohol, drak allermest ved seneste drikkeepisode - og andelen af unge, som drikker +5 genstande per drikkeepisode er blandt de største i Europa.
Danskerne drikker mindre alkohol. Dog er der grupper der skiller sig ud ved at have et højt forbrug. Dette ses blandt andet hos unge personer og mænd mellem 55-74 år, men uddannelsesniveauet spiller også ind på danskernes vaner.