Universiteters ansvar for de studerende alkoholvaner

Forskere fra Institute of Health and Society i Belgien har lavet en undersøgelse blandt universitetsstuderende i Belgien. Studiet sætter fokus på studiemiljøets indflydelse på unges alkoholforbrug og peger på, at universiteter skal skabe et miljø, hvor der bliver drukket ansvarligt.Publiceret

01.01.13


Udgiver

BioMed Central


Forfattere

 • Vincent Lorant
 • Victoria Eugenia Soto
 • William d’Hoore
 • Pablo Nicaise

Kategori

Videnskabelig artikel


Studietiden er en tid, hvor mange unge oplever store forandringer og danner nye vaner. Man flytter måske hjemmefra, møder nye mennesker og deltager i nye former for sociale aktiviteter. Disse forandringer medfører en øget risiko for storforbrug af alkohol. Dette studie har undersøgt studiemiljøets betydning for de studerendes alkoholforbrug.

Sådan gjorde de
I maj 2010 blev der sendt et spørgeskema til alle bachelor- og kandidatstuderende på et belgisk universitet; 7.015 studerende deltog, svarende til 39%. Studiet undersøgte:

 1. Hvor ofte og hvor meget man drikker.
 2. Hvor ofte man deltager i før fester og involvere sig i festudvalg mm.
 3. Faktorer forbundet med studiemiljøet som for eksempel: Ens studieretning, hvor længe man har læst og om man bor hjemme med ens forældre eller på campus.
 4. Hvor ofte og hvor meget man tror, ens venner og studiekammerater drikker.
 5. De positive konsekvenser ved at drikke for eksempel forbedret social interaktion ved at man finder det nemmere at deltage i samtaler og tør henvende sig til en person, som man normalt ikke vil have talt til.

Studiemiljøet har indflydelse på, hvor ofte man rusdrikker
I gennemsnit drak hver elev 1,7 genstand om dagen og havde tre rusdrikkeriepisoder om måneden, hvor de drak seks genstande eller mere.

Studiets resultater viser, at jo mere de studerende bliver udsat for faktorer forbundet med studiemiljøet, jo større er risikoen for hyppigt og stort alkoholforbrug, hvor man rusdrikker. Særligt tre faktorer viste sig at have indflydelse på, hvor ofte man rusdrikker, men ikke hvor ofte man drikker generelt

 1. Jo længere tid man har gået på universitet, des større risiko for rusdrikkeri.
 2. Sammenlignet med ikke at bo på campus, drak de studerende der boede på campus mere per drikkeepisode.
 3. Jo større antal roommates, desto højere risiko for et øget alkoholforbrug.

En væsentlig grund til at disse studerende rusdrikker oftere end andre studerende, ligger i de sociale omstændigheder: De deltager oftere i før fester og involvere sig oftere i festudvalg samt studieforeninger. Ligeledes var der en sammenhæng mellem et øget forbrug og opfattelsens af, at venner har positive holdninger til alkohol og et stort forbrug.

Hvad så nu?
Studiet konkluderer, at uddannelses- og universitetsmyndighederne skal anerkende universiteternes ansvar for de studerendes alkoholvaner og skal forpligte universiteterne til at skabe et miljø, der stimulerer til et lav-risikoforbrug.

Tre steps til universiteterne, der skaber et bedre studiemiljø:
Forfatterne peger afslutningsvis på vanskelighederne ved at søge at skabe kulturforandring gennem en top-down-model, som ikke tager udgangspunkt i de studerendes livsvilkår. De peger på fire trin, universiteterne kan benytte sig af for at skabe et godt studiemiljø.

Step 1: Indgå i dialog med de studerende og identificer realistiske indsatsområder og mål. For eksempel: Minimer rusdrikkeri, ved at fokusere på de studerende der deltager ifør fester, hvor risikoen for rusdrikkeri er stor.

Step 2: Gør op med misforståelserne om de medstuderende holdninger til og brug af alkohol for derigennem at søge at reducere de studerendes alkoholforbrug.

Step 3 og 4: Evaluer hvad der er blevet implementeret, udform feedback som kan forbedre og udvide de nuværende interventioner.

Kommentar fra Alkopedia: For at skabe et bedre studiemiljø, hvor der bliver drukket ansvarligt, er et godt råd at lave en rusmiddelpolitik. Klik her og få inspiration til, hvordan man udarbejder en rusmiddelpolitik.


Universiteters ansvar i forhold til deres elevers alkoholforbrug.JPG

Alcohol drinking among college students: college responsibility for personal troubles

 • Publiceret

  01.01.13

 • Side

  9

Forfattere

Vincent Lorant Victoria Eugenia Soto William d’Hoore Pablo Nicaise

Download
284 Kb

Fandt du denne artikel relevant?

Tak for din tilbagemelding!